loading...
Ομιλία Πανιερωτάτου στη χειροτονία του πατρός Μάριου Λεμονή
omilia-sthn-eis-presbytero-xeirotonia-tou-diakonou-mariou-lemonh.jpg

Ομιλία στην εις Πρεσβύτερο χειροτονία του Διακόνου Μάριου Λεμονή στην Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Κοντού, τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

21 Ιουνίου 2021

Σήμερα, αγαπητοί αδελφοί και πατέρες, Δευτέρα της Πεντηκοστής, αὐτὸ τὸ Πανάγιον καὶ Ζωοποιὸν καὶ Παντοδύναμον ἑορτάζομεν Πνεῦμα, τὸν ἕνα τῆς Τριάδος Θεόν, τὸ ὁμότιμον καὶ ὁμοούσιον καὶ ὁμοδόξον τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Υἱῷ.

Πάντα χορηγεῖ τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον· βρύει προφητείας, ἱερέας τελειοῖ, ἀγραμμάτους σοφίαν ἐδίδαξεν, ἁλιεῖς θεολόγους ἀνέδειξεν, ὅλον συγκροτεῖ τὸν θεσμὸν τῆς Ἐκκλησίας.

Αυτό το Πανάγιον Πνεύμα αγαπητέ πάτερ Μάριε διά της χειροτονίας μυστικώς σε κατέστησε σήμερα Πρεσβύτερο της Εκκλησίας του Χριστού. Ακατανόητο το γεγονός. Μυστήριο η χειροτονία. Ποιος μπορεί να ερμηνεύσει τον τρόπο που ο Παράκλητος χειροτονεί ένα άνθρωπο; «Τῷ Θείῳ σιγῇ βιοῦται» όπως λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ποιος άλλος λόγος, εκτός από τη σιγή, θα μπορούσε να είναι αντάξιος αυτού του μυστηρίου; Μα και η Θεοτόκος Μαρία τη σιγή δεν επέλεξε, για να βιώσει το μέγα μυστήριο του Τόκου της; Γι’ αυτό κι εσύ, αγαπητέ πάτερ, διατήρησε εν τη καρδία σου αυτά που βιώνεις σήμερα και φύλαξέ τα ως εφόδιο για την ιερατική πορεία σου.

Δεν θα πω πολλά. Μιλάει το Μυστήριο και η Θεία Λειτουργία και ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν, ἀκουέτω. Ούτε, πάλι, θα αρχίσω να παραθέτω χωρία από τους Πατέρες για την αξία της ιερωσύνης, διότι αυτά τα είπαμε και τα ακούσαμε πολλές φορές. Θα ήθελα να σου πω πολύ απλά πάτερ μου, εκ της μικρής εμπειρίας που έχω, ότι γι’ αυτόν που φέρει το χάρισμα της ιερωσύνης είτε τον σώζει είτε τον κολάζει. Για κάποιους είναι πηγή χάριτος και για άλλους όχι. Ἰδού σοι τὸ τάλαντον ὁ δεσπότης ἐμπιστεύει ψυχή μου, φόβῳ δέξαι τὸ χάρισμα. Σημασία έχει πώς διαχειριζόμαστε αυτή τη δωρεά του Θεού. Ποτέ μην εξοικειωθείς με το θυσιαστήριο. Ποτέ μη λησμονήσεις τον λόγο που χειροτονήθηκες και μη χάσεις τον στόχο σου ως κληρικός.

Οφείλω να δηλώσω ότι η μέχρι τώρα πορεία και βιοτή σου, αλλά και η ωριμότητά σου, αποτελούν τα εχέγγυα ότι θα φανείς αντάξιος της μεγάλης χάριτος που σε αξιώνει σήμερα ο Θεός. Στα χρόνια της διακονίας σου τόσο κοντά στον προκάτοχό μου όσο και σε μένα απέδειξες ότι διαθέτεις διάκριση και υπομονή. Γι’ αυτό και σήμερα, εκτιμώντας τα χαρίσματα και τον χαρακτήρα σου, σού εμπιστευόμαστε και το διακόνημα του πνευματικού με την πεποίθηση ότι έχεις όλα τα προσόντα να καθοδηγήσεις ψυχές. Και είναι τόσο αναγκαίο στις μέρες μας να υπάρχουν σωστοί πνευματικοί, ξένοι από κάθε ιδιοτέλεια και υστεροβουλία. Είχες την ευλογία να μεγαλώσεις στην Τερσεφάνου όπου λειτουργούσε το κοινοτικό πνεύμα και υπήρχε εκκλησιαστική ζωή. Αξιώθηκες να γνωρίσεις ιερείς παλαιούς και νέους και να συνδεθείς με πνευματικούς ιεροπρεπείς και σοβαρούς τους οποίους να έχεις ως πρότυπα. Στις μέρες μας, δυστυχώς, παρατηρείται έλλειψη σοβαρότητας στα εκκλησιαστικά πράγματα και σύγχυση των ρόλων. Νεαροί κληρικοί αυτοχρίζονται γέροντες και περιφέρονται ὧδε κἀκεῖσε παραμονεύοντας να υποκλέψουν με διάφορα κόλπα τέκνα άλλων πνευματικών, εγκλωβίζουν συνειδήσεις και είναι άγνωστο ποια θα είναι η κατάληξη αυτού του θλιβερού φαινομένου. Γι’ αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη σοβαρών πνευματικών πατέρων και αυτή την ανάγκη καλείσαι να καλύψεις μαζί με άλλους κληρικούς της Μητρόπολής μας αγαπητέ πάτερ Μάριε.

Ως κληρικός καλείσαι να διακονήσεις τους σύγχρονους ανθρώπους. Η Εκκλησία οφείλει να είναι ανοικτή προς κάθε άνθρωπο, χωρίς να εγκλωβίζεται στο παρελθόν της. Όπως πολύ ωραία αναφέρει ένας σοφός Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου «ἡ Ἐκκλησία ἔχει χρέος νὰ σταθῆ μὲ θεανδρικὴν κατανόησιν, ἐνανθρωπιζομένη ὅπως ὁ Κύριός της ἐν μέσῳ ἑνὸς νέου κόσμου, ποὺ ἔρχεται μακρόθεν, καὶ νὰ ἀκούση αὐτὴ τὴν ἀγωνιώδη κραυγήν, ἡ ὁποία ἀναπηδᾶ ἀπὸ ὅλα αὐτὰ τὰ θεωρούμενα ἀπὸ ἐμᾶς ἔξαλλα πράγματα». Η χάρις του Θεού έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει τα πάντα. Όλα μπορεί να τα αλλάξει η προσευχή, η επιείκεια και η υπομονή. Πάντα να είσαι ο εαυτός σου, αληθινός, και το έργο σου να συνεχίσει να είναι τίμιο, για να σταθεί στον χρόνο.

Προτού κλείσω τον λόγο μου θα ήθελα να συγχαρώ τη μητέρα σου για τους κόπους της, για την ανατροφή που σου έδωσε και σε προετοίμασε να διακονήσεις την Εκκλησία. Ας είναι άξιος ο μισθός της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ευλαβή σύζυγό σου, Γεωργία, αλλά και στα παιδιά σου, που όλοι κυκλόθεν σου σε στηρίζουν στην ιερατική σου πορεία. Περιττό να σου πω ότι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σου, για να ευκολύνουμε το έργο σου και την ιερά αποστολή σου.

Τὸ Πανάγιον Πνεῦμα, τὸ προϊὸν ἐκ τοῦ Πατρός, καὶ δι’ Υἱοῦ ἐνδημῆσαν, τοῖς ἀγραμμάτοις μαθηταῖς να σε φωτίζει κα να σε στηρίζει πάσας τας ημέρας της ζωής σου.

Ομιλία στην εις Πρεσβύτερο χειροτονία του διακόνου Μάριου Λεμονή

Loading
© 2011 - 2022 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.
Made by