loading...
Ομιλία πατρός Μάριου Λεμονή στην εις Πρεσβύτερον χειροτονία του
omilia-patros-mariou-lemonh.png

Πανιερώτατε,

Πανοσιολογιότατε Καθηγούμενε της Ιεράς Μονής Μαυροβουνίου,

Σεβαστοί Πατέρες,

Αγαπητοί Συγγενείς και φίλοι, Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

«Σήμερον ἡ χάρις τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἡμᾶς συνήγαγεν» στον περικαλλή τούτο ναό του Αγίου Γεωργίου Κοντού, για να προσφέρουμε δόξα και λατρεία στον εν Τριάδι Θεό ημών.

Σήμερα, ωστόσο, δεν μιλούν οι λέξεις και η ανθρώπινη φωνή. Σήμερα ενεργεί και πράττει το Πνεύμα το Άγιο που «ὅπου θέλει πνεῖ καὶ τὴν φωνὴν αὐτοῦ ἀκούεις, ἀλλ’ οὐκ οἶδας πόθεν ἔρχεται καὶ ποῦ ὑπάγει».

Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος εμφανίζεται εκεί που ο Θεός επιθυμεί σαν ένα άρρητο φως. Σύμφωνα με την εμπειρία του Μοτοβίλωφ κοντά στον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ, το Άγιο Πνεύμα είναι απαστράπτον Φως και τον έκανε να αισθάνεται μια ανέκφραστη σιγή και ειρήνη. Επιπλέον, ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ δίδαξε πως ο σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος «ἐξαγοραζόμενοι τὸν καιρόν, ὅτι αἱ ἡμέραι πονηραί εἰσι». Μη χάνοντας άσκοπα τον χρόνο να εργαζόμαστε στα καλά έργα για την απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Σήμερα, Δευτέρα της Πεντηκοστής, οι θείοι Πατέρες θέσπισαν ευστόχως να εορτάζουμε ξεχωριστά το Πνεύμα το Άγιον. Τον ένα της Τριάδος Θεόν. «Τὸ ὁμότιμον καὶ ὁμοούσιον καὶ ὁμόδοξον τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Υἱῷ». Η ενέργεια του Τριαδικού Θεού είναι κοινή, είναι μία και ποτέ δεν μπορεί να χωριστεί και να απομονωθεί ένα Πρόσωπο από τα άλλα Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Βρίσκονται σε τέλεια ενότητα.

Ο Χριστός προσεύχεται για την ενότητα στην Αρχιερατική Του προσευχή. Όλα τα μέλη της Εκκλησίας να είναι ένα. Να ζουν τη χαρά της ενότητας, της αγάπης. Κατά τον Άγιο Πορφύριο: «Αυτό είναι το μεγαλύτερο βάθος, η μεγαλύτερη έννοια που έχει η Εκκλησία. Εκεί βρίσκεται το μυστήριο. Να ενωθούν όλοι σαν ένας άνθρωπος εν Θεώ». Και συνεχίζει: «Η τέλεια αυτή ενότητα επιτυγχάνεται μέσα στην Εκκλησία. Η Εκκλησία συγκροτείται στον κόσμο με τη Θεία Ευχαριστία. Όποιος μετέχει στη Θεία Ευχαριστία, ενώνεται με το σώμα του Χριστού, στο οποίο ανήκουν και οι άλλοι πιστοί. Όχι μόνο όσοι ζουν, αλλά και όσοι έζησαν στο παρελθόν ή θα ζήσουν στο μέλλον». Ο Χριστός ένωσε το σώμα της Εκκλησίας με τον ουρανό και τη γη. Με τους Αγγέλους, τους ανθρώπους, όλα τα δημιουργήματα, με όλη τη κτίση. Το έργο του Θεού συνοψίζεται στη Θεία Λειτουργία και συνεχίζεται με αυτήν με πρωταρχική σπουδαιότητα.

Κάθε φορά που η Αγία μας Εκκλησία δια χειρών του Επισκόπου τελεί το μυστήριο της ιερωσύνης, επεκτείνει τη μία, αγία, καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Σήμερα αντιλαμβανόμαστε για μια ακόμα φορά τη διαχρονικότητα της πίστης μας. Τη διαχρονικότητα της Πεντηκοστής. Τη διαχρονικότητα της ιερωσύνης.

Καλύτερη συγκυρία δε θα μπορούσε να υπάρξει, ελέω Θεού, να αξιώνομαι να λάβω τον δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης, του Πρεσβυτέρου, από τον διάδοχο του Αγίου Λαζάρου, ενός από τους μεγαλύτερους Αγίους που έζησε στη σιωπή, την ημέρα που εορτάζει το Πανάγιον Πνεύμα! Ευχαριστώ τον Θεό για την Οικονομία Του και για το έλεός Του, που τιμητικά με αξιώνει, παρά την αναξιότητά μου, να γίνω λειτουργός των Μυστηρίων Του μια τέτοια μέρα!

Πανιερώτατε, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς εσάς για ό,τι κάνατε για μένα τον ελάχιστο. Θα παραμείνω πάντοτε δίπλα σας και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της νέας διακονίας μου στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω αυτή την ώρα και τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσόστομο. Δια των χειρών αυτού εισήλθα στις τάξεις του Ιερού Κλήρου. Τον ευχαριστώ για την αγάπη που μου έδειξε από μικρό παιδί και την εμπιστοσύνη του.

Ευχαριστίες οφείλω στον πνευματικό μου πατέρα, τον Γέροντα Συμεών, για την αγάπη του, την υπομονή του, τη στήριξή του και κυρίως την πνευματική του καθοδήγηση. Ευχαριστώ τους σεβαστούς πατέρες που ήρθαν σήμερα εδώ να με τιμήσουν και να συμπροσευχηθούν μαζί μου.

Την οικογένεια μου: Την αγαπημένη μου σύζυγο Γεωργία και τα τρία μας παιδιά· τη Χριστίνα, τη Χαραλαμπία και τον Δημήτριο, που όλες αυτές τις ημέρες ζουν, συμπληρώνουν και επαυξάνουν την χαρά της ιερωσύνης μου. Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια του Θεού, θα τους έχω συμπαραστάτες στη νέα μου διακονία.

Ευχαριστώ τους γονείς μου, ιδιαίτερα τη μητέρα μου, τους γονείς της συζύγου μου, τα αδέλφια μας και τις οικογένειες τους, για όλα όσα έχουν κάνει για μένα, αλλά και γιατί κατά τη διάρκεια της διακονίας μου έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν με κάθε τρόπο και τη δική τους χαρά για την απόφασή μου αυτή.

Ευχαριστώ τους συγγενείς και φίλους, τους εγγύς, αλλά και τους μακράν, που ήρθατε εδώ εις την χαράν ταύτην, αυτή τη μεγάλη ημέρα και ώρα. Τους αγαπητούς ιεροψάλτες που κοσμούν το αναλόγιο με την υπέροχη μελωδία τους. Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να στέλνει πλούσια τις ευλογίες Του σε όλους!

Πανιερώτατε, Άγιε Καθηγούμενε, Σεβαστοί Πατέρες, Αγαπητοί αδελφοί,

Ο Χριστός μας, ως τέλειος Θεός, δεν μας άφησε ορφανούς. Σύμφωνα με την υπόσχεσή του κατά την Ανάληψη Του, έστειλε τον Παράκλητο, για να φωτίσει και να αγιάσει τους Αποστόλους και όλο τον κόσμο. Να εισέλθει εντός μας και να αναπληρώσει τα κενά της ορφάνιας μας. Ευχηθείτε το Πνεύμα το Άγιον να με φωτίζει και να με ενδυναμώνει ώστε να μη θλίψω και να μην απολέσω ποτέ τη χάρη Του. «Τὸ Πνεῦμα σου τὸ Ἅγιον μὴ ἀντανέλῃς ἀφ’ ἡμῶν δεόμεθα φιλάνθρωπε, Ἀλληλούια».

Ομιλία πατρός Μάριου Λεμονή

Loading
© 2011 - 2022 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.
Made by