Ιερά Αγρυπνία προς τιμή του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Μενεού
Ο Ναός του Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά
i.n.agiou-antwniou-kellia-custom.jpg

Ο Ναός του Αγίου Αντωνίου στα Κελλιά της Λάρνακας είναι ένας από τους σημαντικότερους Βυζαντινούς Ναούς της Κύπρου, ο οποίος χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και αποτελεί τον δεύτερο αρχαιότερο ναό της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κιτίου μετά την Παναγία την Αγγελόκτιστη στο Κίτι. Ο ίδιος ο Ναός, αν και δεν έχουν σωθεί σχετικές μαρτυρίες, θα πρέπει να υπήρξε μοναστικός μέχρι τον 12ο αιώνα περίπου. Πρόκειται για μεταβατικό ναό του 9ου αιώνα, ο οποίος, αρχικά, κτίστηκε ως τρουλλαίος, σταυροειδής, εγγεγραμμένος με 3 αψίδες ανατολικά και 6 χοντρούς πεσσούς, εσωτερικά των οποίων σχηματίζονται πλατιά τόξα, που δίνουν την εντύπωση τοξοστοιχίας βασιλικής. Αργότερα, όμως, ο Ναός υπέστη μετατροπές, κυρίως στον τρόπο στέγασης, κατά τις οποίες ο τρούλλος αντικαταστάθηκε από μια εγκάρσια καμάρα, δίνοντας, έτσι, στον Ναό εξωτερικά τη μορφή του σταυρεπίστεγου.

Το μνημείο διατηρεί επάλληλα, διαδοχικά στρώματα τοιχογράφησης, αποσπασματικού χαρακτήρα, που καλύπτουν μια ευρεία περίοδο από τον 9ο έως τον 13ο αιώνα. Αν και στα ανώτερα τμήματα των καμάρων του Ναού διακρίνονται υπολείμματα ενός ολοκληρωμένου εικονογραφικού προγράμματος, το υπόλοιπο του ναού, έχει διακοσμηθεί αποσπασματικά με ανεξάρτητες παραστάσεις διαφόρων περιόδων, αφιερωτικού χαρακτήρα. Έτσι, λοιπόν, ο Ναός του Αγίου Αντωνίου, προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία στον επισκέπτη, να μελετήσει από κοντά την εξέλιξη της Βυζαντινής ζωγραφικής στην Κύπρο, μέσα από ένα διάστημα πολλών αιώνων.

logo
location iconΤ.Θ. 40036, Τ.Κ. 6300, Λάρνακα, Κύπροςlocation icon+357 24815032location icon+357 24655588location iconinfo@imkitiou.orglocation iconimkitiou.org
© 2011 - 2023 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.