loading...
Η Εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής που αγαπούσε ο Άγιος Νεκτάριος
sample-panagia.jpg

Οικονόμου Ιωάννη Καλλή

Ομιλία στην υποδοχή του αντίγραφου της εικόνας από το Άγιο Όρος στην Τερσεφάνου Λάρνακος, 21 Μαΐου 2018

Με πολλή χαρά υποδεχόμαστε σήμερα Πανιερώτατε το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Σηλυβριανής εις τον ναό του εκ Σηλυβρίας Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως του Θαυματουργού.

Η χαρά μας για την επίσκεψη της εικόνας στο ναό μας, με τη δική σας ευλογία είναι μεγάλη, γιατί η εικόνα αυτή έχει αγιογραφηθεί στο εργαστήριο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, στο περιβόλι της Παναγίας μας.

Από το περιβόλι, λοιπόν, της Παναγίας, έρχεται στη νήσο της Παναγίας, της Ελεούσας του Κύκκου, αλλά και στο δικό μας χωριό που πριν 4 χρόνια μας έκανε δώρο το κτίσιμο του εξωκκλησιού της Παναγίας της Ελεούσας και που στις 7/9/2014 τελέσατε τα θυρανοίξια.

Η χαρά μας είναι μεγάλη, διότι η επιθυμία μας να έχουμε στον ναό μας μία εικόνα της Παναγίας της Σηλυβριανής, εκπληρώθηκε σήμερα από τον Πανοσιολογιότατο Καθηγούμενο της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου, Αρχ. Εφραίμ, ο οποίος πολύ εκοπίασε, όταν ήταν ακόμα λαϊκός και ήρθε πρόσφυγας στο χωριό μας, για να κτιστεί ο ναός αυτός. Πρωτοστάτησε, δε, να αφιερωθεί στον άγιο του 20ού αιώνος, πείθοντας τον αείμνηστο Παπά Αγγελή, ιερέα, τότε, του χωριού μας.

Η εικόνα της Παναγίας Σηλυβριανής είναι αρχαία εικόνα που βρισκόταν στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως. Κατά την άλωση της Πόλης το 1204 από τους Φράγκους, η εικόνα έφθασε διά θαλάσσης στη Σηλυβρία, πόλη που είναι κτισμένη στη θάλασσα του Μαρμαρά, την πατρίδα του Αγίου Νεκταρίου.

Η εικόνα φυλασσόταν στον μητροπολιτικό ναό της Σηλυβρίας, αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου. Η εικόνα είναι αμφιπρόσωπη. Μπροστά η Θεοτόκος ένθρονη κρατώντας στα γόνατά της τον Χριστό και στο πίσω μέρος το γενέθλιο της Θεοτόκου. Η εικόνα γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και η εορτή στη Σηλυβρία διαρκούσε ένα μήνα. Όλη η πόλη ήταν στολισμένη με λουλούδια και πολλοί χριστιανοί από την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια της Μικρά Ασίας έρχονταν να προσκυνήσουν το θαυματουργό εικόνισμα.

Ο Καισάρειος Δαπόντε έγραψε το 1768 για τη φημισμένη αυτή εικόνα:

Περνώ απ᾿ τη Σηλυβρία, βλέπω την Παναγίαν

Εξακουσμένη δυνατά διά θαυματουργίαν,

Και της αγίας Ξένης λείψανο μπροστά της,

Καθώς η δούλη στέκεται μπροστά εις την κυρά της.

Ο Άγιος Νεκτάριος από μικρό παιδί αγαπούσε την εικόνα αυτή της Παναγίας και σ’ όλη του τη ζωή την ευλαβείτο. Στο κελί του, στην Αίγινα, είχε αντίγραφο της εικόνας αυτής και μπροστά σ’ αυτή την εικόνα διάβαζε τους ύμνους που ο ίδιος έγραψε και ευρίσκονται στο Θεοτοκάριό της.

Τελειώνοντας, θέλω να αναφέρω κάτι που γράφει στα απομνημονεύματά του ο Νικόλαος Σπηλιάδης, αγωνιστής του 1821, συγγραφέας και πολιτικός της νεοσύστατης Ελλάδας, το οποίο συνέβη πριν την ιστορική ναυμαχία του Ναβαρίνου. «Την νύκτα πριν την ναυμαχία οι Τουρκοαιγύπτιοι πυρπόλησαν όσα πλοία τους είχαν αχρηστευθεί με σκοπό, αν φυσήξει, όπως εύχονταν, άνεμος από την ξηρά, να τα κατευθύνει καιόμενα προς τα χριστιανικά και να μεταδώσει σ’ αυτά τη φωτιά, ώστε να καταστραφούν. Ευτυχώς, όμως, τη νύκτα εκείνη επικράτησε μεγάλη άπνοια και φωτοχυσία. Και συνεχίζει,

Το πρωί της 8ης (Οκτωβρίου 1827) εφάνη μακρόθεν ως άνθρωπος πλέων εις στα κύματα και κατευθύνετο προς την ρωσική ναυαρχίδα. Αφού δε επλησίασε, οι ρώσοι είδον ότι ήτο εικών και την παρέλαβαν μετα πάσης ευλαβείας και την επήγαν στο εικονοστάσιο. Έφερε δε επιγραφήν Παναγία Σηλυβριώτισσα , υπετέθη δε ότι χριστιανός τις την έρριψε εις την θάλασσα δια να μην καεί».

Το γεγονός αυτό το θεώρησαν σημείο για τη νίκη και έτσι η Σηλυβριανή απέβη η νικήτρια της ναυμαχίας. Το νικηφόρο αποτέλεσμα έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Όταν το 1922 εκδιώχθηκαν οι χριστιανοί από την ανατολική Θράκη από τους Τούρκους οι πρόσφυγες έφεραν την θαυματουργό εικόνα και τα λείψανα της αγίας Ξένης στην Ελλάδα και σήμερα φυλάσσονται στον ναό του Τιμίου Προδρόμου στην Καβάλα.

Ευχαριστούμε, Πανιερώτατε, για την ευλογία που δώσατε να έρθει η εικόνα εδώ. Ευχαριστούμε και τον άγιο Καθηγούμενο για τη μεγάλη αυτή ευλογία που χάρισε στον ναό μας και του ευχόμεθα υγεία και χρόνια πολλά. Ευχόμεθα, η χάρη της Παναγίας της Σηλυβριανής και η χάρη της Παναγίας της Ελεούσας να βοηθήσει και την Κύπρο μας και να την προστατέψουν από τον Τούρκικο επεκτατισμό.

Loading
© 2011 - 2022 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.
Made by