Ιερά Αγρυπνία προς τιμή του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Μενεού
«Έχει ο Έρωτας ημερομηνία λήξης;»
exei-o-erwtas-hmeromhnia-lhkshs.jpg

Ιάκωβου Θ. Μαρτίδη

Αξίζει να γνωρίζει το ζευγάρι πως ο έρωτας, αυτό το «θείο παραλήρημα» κατά τον Πλάτωνα, έχει ημερομηνία λήξης. Αυτό ισχύει για όλους τους ανθρώπους και ως εκ τούτου δεν πρέπει να απογοητεύεται κανείς όταν έρχεται η στιγμή αυτή. Ωστόσο, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αναδυθούν οι τεράστιες και καταπληκτικές δυνατότητες της ήρεμης δύναμης της αγάπης. Η φάση των εξιδανικεύσεων έχει λόγο ύπαρξης γιατί, μεταξύ των άλλων, μας δίνει τον χρόνο και την ευκαιρία να δεθούμε με τον άνθρωπό μας, να ισχυροποιηθούν οι συνεκτικοί δεσμοί της αγάπης και να αποκτήσουν προοδευτικά ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, έτσι ώστε, όταν κατέβουμε από τα ροζ σύννεφα του έρωτά μας, να μείνουμε αγαπημένοι μαζί στα γήινα χρώματα της αγάπης μας.

Αξίζει να γνωρίζει το ζευγάρι ότι η αλήθεια των πραγμάτων και των προσώπων θα φανερωθεί και θα δοκιμαστεί στον στίβο της πραγματικότητας μεταγενέστερα και όχι στο πρώτο στάδιο της σχέσης, του έρωτα και του ενθουσιασμού. Η πραγματικότητα και η αλήθεια της σχέσης θα αρχίσει να διαφαίνεται, όταν κατακαθίσει ο κουρνιαχτός του πρώτου ενθουσιασμού και καταλαγιάσει η πληθώρα των απογειωτικών συναισθημάτων.

Αξίζει να αγαπά ο ένας τον άλλον γι’ αυτό που πράγματι είναι και όχι γι’ αυτό που νομίζει ή θέλει να είναι.

*Μικρό απόσπασμα με διασκευή από: Ιάκωβου Θ. Μαρτίδη, Τὰ μυστικὰ τῶν ἄλλων, Ὅσα θὰ ἄξιζε νὰ γνωρίζετε γιὰ τὴ σχέση σας, εκδ. Αρμός, σελ. 37-38.

logo
location iconΤ.Θ. 40036, Τ.Κ. 6300, Λάρνακα, Κύπροςlocation icon+357 24815032location icon+357 24655588location iconinfo@imkitiou.orglocation iconimkitiou.org
© 2011 - 2023 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.