loading...
Εθαυματούργησε Χριστέ του Σταυρού Σου η δύναμις..Ομιλία Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννη Καλλή επί τη καταθέσει τιμίου λίθου στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στην Τερσεφάνου
Ομιλία Πρωτοπρεσβυτέρου Ιωάννη Καλλή επί τη καταθέσει τιμίου λίθου στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού στην Τερσεφάνου

Τι άλλον μπορεί να είναι Πανιερώτατε,  η σημερινή σύναξίς μας η οποία γίνεται εν πολλή χαρά και αγαλλιάσει στον τόπον τούτο, παρά ένα ακόμα θαυμαστόν γεγονός της θείας δυνάμεως του ζωοποιού του Σωτήρος Σταυρού;

Σήμερον Πανιερώτατε, άρχισε να εκπληρώνεται η επιθυμία πολλών χρόνων, το κτίσιμο παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού εν Τερσεφάνου. Και δικαίως θα διερωτηθεί κανείς, ποιος ο λόγος να κτιστεί ακόμα ένα παρεκκλήσι στην Τερσεφάνου και δή του Τιμίου Σταυρού.

Οι λόγοι για το κτίσιμό του Τιμίου Σταυρού σαυτόν τον πανοραμικό τόπο είναι τρείς.

Πρώτος: Στο κέντρο ακριβώς του χωριού μας υπήρχε σύμφωνα με τους παλαιούς κώδικες τις Ι.Μ. Κιτίου μετόχιο του Τιμίου Σταυρού του Θεοκρεμμάστου με κτηματική περιουσία πολλή, η οποία πωλήθηκε το 1920 από τη Μητρόπολη Κιτίου επί Μητροπολίτου Νικόδημου Μυλωνά στον Λάζαρο Συλβέστρου. Το μετόχιο ήταν αγροτικό και, σύμφωνα με πληροφορίες γερόντων του χωριού μας, υπήρχαν κάποτε καθ’ οδόν σπίτια κατώγεια και ανώγεια. Στο εσωτερικό του υπήρχαν δίχωρες και δεξαμενή νερού και φούρνοι, που όταν έψηναν ψωμιά έφτιαχναν και μικρά ψωμάκια που τα διαμοίραζαν στα παιδιά του χωριού.

Δεύτερος λόγος: Εδώ δίπλα στην πλαγιά του βουνού υπάρχει μέχρι σήμερα νερό τρεξιμιό. Το νερό αυτό βρέθηκε κατόπιν θείου οράματος του Τιμίου Σταυρού σε κάποια γυναίκα κουτσήονόματι Χριστίνα. Αυτή, επειδή δεν την πίστευαν οι χωριανοί, έσκαψε μόνη της με το μαχαιράκι της και αμέσως ανέβλυσε νερό. Μετά από αυτό έσκαψαν τα λαγούμια και το νερό, που τρέχει αδιάκοπα μέχρι και σήμερα, είναι πόσιμο και υγιεινό. Το νερό αυτό που μέχρι 1960 έπιναν οι κάτοικοι του χωριού αποτελεί στην ουσία αγίασμα του Τιμίου Σταυρού.

Τρίτος λόγος: Το μετόχιο είχε περιουσία πέραν των χιλίων στρεμμάτων γης. Την περιουσία αυτή την πώλησε στους χωριανούς για να τους βοηθήσει να αποκτήσουν καλλιεργήσιμη γη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ΄ το 1950 όταν ήταν Μητροπολίτης Κιτίου, γενόμενος με αυτή του την πράξη ευεργέτης της κοινότητάς μας. Το κτίσιμο του παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού θα είναι μία πράξη ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας στον Τίμιο Σταυρό. Επιπρόσθετα, δεν μπορεί να είναι τυχαία και η ιδιαίτερη αγάπη μας στον Τίμιο Σταυρό, αφού εδώ και 37 χρόνια τελούμε καθ’ έτος αγρυπνία σε ένα από τα ωραιότερα καθολικά παλαιού μοναστηριού της Κύπρου, αυτό του Σταυρού του Αγιασμάτι στην ορεινή Πλατανιστάσα.

Για αυτούς τους τρεις λόγους, Πανιερώτατε και αγαπητοί συγχωριανοί, θα αρχίσει σήμερα η ανέγερση του παρεκκλησίου του Τιμίου Σταυρού με την κατάθεση του τιμίου λίθου από εσάς Πανιερώτατε, και ευελπιστούμε με την βοήθεια του Θεού και όλων των κατοίκων της κοινότητάς μας να κτιστεί και σύντομα να έρθετε για τα εγκαίνια του ναού.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι ο χώρος που θα κτιστεί ο ναός ήταν χαλίτικη γη την οποία αγόρασε η εκκλησία μας 5000 λίρες το 2000. Πιστεύω ότι η αγορά αυτού του ωραίου τόπου και τρόπον τινά ακρόπολης του χωριού μας,  ήταν φώτιση του Θεού.

Για την πραγματοποίηση αυτής της σκέψης βοήθησαν ο τότε πρόεδρος της κοινότητας κ. Τάκης Παναγή, ο κ. Χαράλαμπος Χ’’ Παναγιώτου γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και ο βοηθός του Επάρχου Λάρνακος κ. Πολύβιος Π. τους οποίους και θερμά ευχαριστούμε.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι έχουμε και την ευλογία του αγίου γέροντος και καθηγουμένου της Ι.Μ. Σταυροβουνίου Αρχ. Αθανασίου, ο οποίος προτού κοιμηθεί, μας δώρισε 10,000 ευρώ. Η εισφορά αυτή του μακαριστού γέροντος Αθανασίου θεωρήθηκε ως σημείο εκκίνησης των διεργασιών ανέγερσης του ναού. Έτσι, αναθέσαμε την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων και των άλλων μελετών στους αρχιτέκτονες Παναγιώτης Τουλιάτος και Μάριο Πελεκάνο.

Το κτίσιμο του περίβλεπτου αυτού ναού θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που κτίσθηκε η Παναγία η Ελεούσα, με τους ίδιους μαστόρους και μετα ίδια υλικά. Επίσης, σημαντική θα είναι η βοήθεια των εθελοντών και οι εισφορές των Χριστιανών για την αποπεράτωση του έργου.

Πανιερώτατε, αγαπητοί χωριανοί, μέχρι σήμερα το χωριό μας ήταν κάτω από την σκιά του ιερού βουνού του Τιμίου Σταυρού. Από σήμερα ο Τίμιος Σταυρός θα είναι μαζί μας στο ωραίο αυτό μέρος για να σκέπει, να ευλογεί και να καθαγιάζει την κοινότητά μας. Με τη δική σας ευλογία και τις ευχές σας ξεκινούμε σήμερα το θεάρεστο αυτό έργο και αναφωνούμε: Όσοι πιστοί, όσοι πιστοί, όσοι πιστοί προσέλθετε να βοηθήσετε και να συμμετέχετε στο κτίσιμο του ναού που θα είναι στολίδι και ευλογία για το χωριό μας.

Loading
© 2011 - 2023 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.