loading...
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ, κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΤΙΟΥ, κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Τέκνα εν Κυρίω Αγαπητά,

Δοξάζουμε τον εν Τριάδι Άγιο Θεό που μας αξιώνει για άλλη μια φορά να εισέλθουμε στην Αγία και ΜεγάληΤεσσαρακοστή, το ιερό στάδιο στο οποίο προετοιμαζόμαστεκατάλληλα με την άσκηση και τις πνευματικές ευκαιρίεςαυτής της ευλογημένης περιόδου για να εορτάσουμε την «ἑορτή τῶν ἑορτῶν» την Ανάσταση του Χριστού μας.

Η Σαρακοστή, στα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας, αποτελούσεπερίοδο εντατικής προετοιμασίας για τους ενήλικες κατηχουμένους οι οποίοι βαπτίζονταν το Πάσχα. Για μας σήμερα, που βαπτιζόμαστε σε νηπιακή ηλικία, η Σαρακοστή είναι μια ευκαιρία να ξαναζήσουμε το βάπτισμά μας. Να θυμηθούμε το βάπτισμά μας το οποίο δεν σεβαστήκαμε και το μολύναμε με αμαρτίες και μέσα από την άσκηση και τη μετάνοια να καθαριστούμε από κάθε μολυσμό σαρκός και πνεύματος. Πάντοτε, ασφαλώς, πρέπει να μετανοούμε για τις αμαρτίες μας αλλά ιδιαίτερα τη Σαρακοστή πρέπει να βιώνουμε τη μετάνοια ούτως ώστε καθαροί και εξαγνισμένοι να μετάσχουμε στα σωτήρια γεγονότα του Πάθους και της Ανάστασης του Κυρίου μας.

Γι’ αυτό λοιπόν και η Αγία μας Εκκλησία τη Σαρακοστή μας καλεί να εντατικοποιήσουμε τον πνευματικό μας αγώνα μέσα στα πλαίσια της ελευθερίας που μας χάρισε ο Θεός αλλά και πάντοτε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Μας καλεί στο «στάδιον τῶν ἀρετῶν» όπως ακούσαμε σήμερα σε ένα τροπάριο του Όρθρου «τό στάδιον τῶν ἀρετῶν νέῳκται, οἱβουλόμενοι ἀθλῆσαι εἰσέλθετε, ναζωσάμενοι τόν καλόν τῆςνηστείας γῶνα, οἱ γάρ νομίμως ἀθλοῦντες, δικαίως στεφανοῦνται». Καλούμαστε αυτή την περίοδο να κάνουμετην αυτοκριτική μας, να μετανοήσουμε, να νηστέψουμε, να προσευχηθούμε. Ο δρόμος της ασκήσεως δεν είναι μόνο για τους μοναχούς αλλά για όλους τους πιστούς, που αγωνίζονται πνευματικά για τη σωτηρία της ψυχής τους. Εξάλλου, ας μην ξεχνούμε τον αψευδή λόγο του Κυρίου μας στο ΕυαγγέλιόΤου ότι «στενή καί τεθλιμμένη ἡ ὁδόςἀπάγουσα εἰς τήνζωήν».

Όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο τελούνται στην Εκκλησία μας καθημερινά ακολουθίες. Γνωρίζουμε ότι ο καθένας σας είναι φορτωμένος με τις μέριμνες της καθημερινής ζωής, με προβλήματα προσωπικά και οικογενειακά. Πατρικά σας συμβουλεύουμε όμως, να αφιερώνετε και λίγο χρόνο για τηνψυχή σας και να συμμετέχετε στις ακολουθίες. Θα αντιληφθείτε ότι θα προκύψει μεγάλη ωφέλεια πνευματική. Τα κατανυκτικά τροπάρια αυτών των ημερών που θα ψάλλονται στους ναούς σκοπό έχουν να φέρουν τον άνθρωπο σε συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του, να γευτεί την πικρία της ζωής μακριά από τον Θεό και να αντιληφθεί τις τραγικές συνέπειες που επέφερε στην ανθρώπινη φύση η αποστασίααπό τον Θεό Πατέρα. Ο άνθρωπος μέσα από αυτή τησυντριβή και τη μετάνοια επιστρέφει κοντά στον Θεό ο οποίος είναι η μόνη πηγή της αληθινής ζωής, της άρρητης χαράς και ευφροσύνης

Τέκνα εν Κυρίω Αγαπητά,

Η Αγία Σαρακοστή που αρχίζει από αύριο έχει ως κύριοχαρακτηριστικό τη νηστεία. Για να είναι όμως ευάρεστος η νηστεία μας και δεκτή στον Θεό πρέπει να είναι όχι μόνο σωματική αλλά και πνευματική. Βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσουμε αυτό τον ασκητικό αγώνα είναι να συγχωρήσουμε τους συνανθρώπους μας. Αν μνησικακούμε και δεν συγχωρούμε τον αδελφό μας τότε θα μείνουμε εκτός της χάριτος της ευλογημένης αυτής περιόδου. Γι’ αυτό, είναι παράδοση στην Εκκλησία μας στον πρώτο ΚατανυκτικόΕσπερινό που τελείται την Κυριακή της Τυρινής οι πιστοί να προσέρχονται για να αλληλοσυγχωρηθούν.

Στη Μητρόπολή μας ο Αρχιερατικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως θα γίνει απόψε, Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κοντού (στον μεγάλο ναό) στις 5:00μ.μ. Σας προτρέπουμε πατρικά να προσέλθετε για να λάβουμε όλοι συγχώρηση και να ξεκινήσουμε την ευλογημένη αυτή πορεία προς το Πάσχα. 

Καλή Σαρακοστή και Καλό Στάδιο!

Με πατρικές ευχές                                               

† Ο Κιτίου Νεκτάριος

Loading
© 2011 - 2023 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.