Ιερά Αγρυπνία προς τιμή του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Μενεού
ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ†Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη
Κυριακή Ι΄ Ματθαίου

Η πίστη στον Χριστό μας προσφέρει μεγάλη βοήθεια και λύτρωση

Δεκάτη Κυριακή του Ματθαίου σήμερα, αγαπητοί. Ο Χριστός, ο Κύριός μας, μόλις έχει κατεβεί από το όρος της Μεταμορφώσεως  με τους τρείς προκρίτους Μαθητάς, και στα ριζά του βουνού, όπου ήσαν οι υπόλοιποι και πλήθος λαού, τρέχει ένας άνθρωπος πονεμένος, πέφτει στα πόδια του Ιησού ταπεινά και ικετευτικά, και Τον παρακαλεί και Του λέγειː «Ελέησε μου το παιδί, γιατί σεληνιάζεται και υποφέρει, κι άλλοτε πέφτει στη φωτιά κι άλλοτε στο νερό. Και το ΄φερα στους Μαθητάς  Σου κι αυτοί δεν μπόρεσαν να το θεραπεύσουν».

Κι ο Χριστός μας στενοχωρήθηκε πολύ κι είπε τη γενεά της εποχής Του «άπιστη», γιατί ενώ έβλεπε τόσα θαύματα, δεν πίστευε· και «διεστραμμένη» από την κακία. Και είπε με παράπονο ακόμηː  « έως πότε θα σας ανέχομαι;» . Μέγα είναι η ανοχή του Κυρίου και σε μας όλους · Του κάνουμε τόσα κι Εκείνος μας ανέχεται, μας υπομένει, μας αγαπάει, μας συγχωρεί. Κουνάει και τη γη, καμιά φορά, για να μας πει πως «εδώ είμαι, ελάτε κοντά μου. Χωρίς εμένα θα σκάσετε, θα χαθείτε».

Και στη συνέχεια διέταξε να Του φέρουν το άρρωστο παιδί. Κι ο Κύριος επρόσταξε το δαίμονα να βγεί· «το κωφό και άλαλο δαιμόνιο», όπως λένε οι πατέρες, να βγει απ΄το παιδί. Κι εβγήκε. Και εθεραπεύθη αμέσως. Θαύμα μεγάλο! Τα δαιμόνια ταλαιπωρούν κι εμάς· είτε με τα πάθη είτε με δαιμονισμό είτε με ό,τι άλλο. Και μόνο ο Χριστός και η Εκκλησία μπορούν να μας θεραπεύσουν και από τα πάθη και από τα δαιμόνια.

Έφυγε ο Ιησούς απ΄το μέρος εκείνο δεν ήθελε να δοξάζεται από τους ανθρώπους, γιατί είναι η «άκρα ταπείνωση» και δίνει και σε μας μέγιστο παράδειγμα τέτοιο και Τον πήραν κατ΄ ιδίαν οι Μαθηταί και Τον ερώτησανː « Γιατί εμείς δεν μπορέσαμε να το βγάλουμε;». Πονάει κανείς, όταν αδυνατεί να κάνει κάτι καλό κι έχει συνείδηση, και περισσότερο όταν διαπιστώνει την αδυναμία του. Και ο Κύριος τους είπεː «Για την απιστία σας· επειδή δεν έχετε πίστη σε Μένα». Μα οι Απόστολοι, τόσον καιρό κοντά Του, τόσα θαύματα είδαν! Δεν μπόρεσαν; Ε, τόσο αδύνατος είναι ο άνθρωπος. Κι αν δεν τον δυναμώσει ο Θεός, θα συνεχίζει να είναι αδύνατος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά να κατεβαίνει και τα σκαλοπάτια της αδυναμίας του όλο και περισσότερο. Διότι στη συνέχεια είπε ο Χριστόςː « Αν έχετε πίστη θερμή και δυνατή, όπως ο κόκκος του σιναπίου, μπορείτε να μετακινήσετε και βουνό ακόμη, και να μην είναι τίποτε αδύνατο για σας».

Και στο τέλος τους λέγειː «Αυτό το είδος των δαιμονίων δεν βγαίνει, παρά μόνο με προσευχή και νηστεία». Και λένε οι πατέρεςː « Με την προσευχή παρακαλούμε τον Θεό και λαβαίνουμε εμείς, αυτή η δύναμη του Θεού επιδρά στους αρρώστους, που πάσχουν από δαιμόνια κι από άλλες νόσους, και γίνεται η θεραπεία».

Η νηστεία είναι βασικό, γιατί είναι η πρώτη εντολή του Θεού, την οποία εμείς παραβήκαμε και βγήκαμε στην παρανομία και την απάτη. Κι ο δαίμονας την τρέμει, γιατί είναι εντολή Θεού. Κι όταν κάνουμε εμείς υπακοή, παίρνουμε και τη δύναμη του Θεού. Γι΄αυτό, ας προσέχομε και τη νηστεία και την υλική και κυρίως την πνευματική και ψυχική και περισσότερο την προσευχή, που είναι τα νεύρα της ψυχής, που είναι η δύναμη. Έλεγε κάποιο περιοδικό προ ετώνː «Αν αφήσουμε την προσευχή, θα τρελαθούμε». Σήμερα οι περισσότεροι την έχουν αφήσει, γι΄αυτό και τόσα τρελά.

Και στη συνέχεια ο Ιησούς Χριστός, για να τελειώσομε, προείπε στους Μαθητάς Του, πως θα παραδοθεί στα χέρια των ανθρώπων των Γραμματέων, Φαρισαίων, Αρχιερέων, Ποντίου Πιλάτου και υπολοίπων και πως θα Τον φονεύσουν, θα Τον σταυρώσουν και θα αποθάνει·

Αλλά την Τρίτη ημέρα από τον θάνατο Του θα αναστηθεί, γιατί πηγαίνανε για τα Ιεροσόλυμα και για το Άχραντον Πάθος.    

 *† Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, Το Κήρυγμα της Κυριακής, τόμος: Β΄, Εκδ. Ακτή, Λευκωσία 2009, σελ.68-71..

logo
location iconΤ.Θ. 40036, Τ.Κ. 6300, Λάρνακα, Κύπροςlocation icon+357 24815032location icon+357 24655588location iconinfo@imkitiou.orglocation iconimkitiou.org
© 2011 - 2023 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.