loading...
Προσφώνηση Μητροπολίτη Κιτίου, κ. Νεκταρίου, προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο, κατά την ενθρόνισή του την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2023
Προσφώνηση Μητροπολίτη Κιτίου, κ. Νεκταρίου, προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Γεώργιο, κατά την ενθρόνισή του την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2023

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεώργιε,

Η καθ’ ημάς Αγιωτάτη και Αποστολική Εκκλησία λαμπροφορούσα, σήμερα, αγάλλεται για την ανάρρησή σας στον αποστολικό θρόνο του ιδρυτού και προστάτου της, γενναιόφρονος Αποστόλου και μάρτυρος Βαρνάβα. Η εκδημία του αειμνήστου προκατόχου σας, κυρού Χρυσοστόμου του Β΄, μάς έθλιψε βαθύτατα, αλλά, εντούτοις δοξάζομε τον Tριαδικό Θεό, ο Οποίος δεν επέτρεψε να δοκιμασθούμε επί μακρόν και σύντομα μετέβαλε την θλίψη μας εις χαρά και ανεπτέρωσε τις ελπίδες μας με την επάξια και κατ’ ευδοκία Θεού εκλογή σας στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο καθότι «ν χειρ Κυρίου ξουσία τς γς, κα τν χρήσιμον γερε ες καιρν π’ ατς» (Σοφ. Σειρ. 10,4). Γιαυτό κι εμείς, τα μέλη της κατά Κύπρον Εκκλησίας, κληρικοί και λαϊκοί, κατά την πανευφρόσυνον αυτή ώρα της ενθρόνισής σας , «σύμψυχοι τ ν φρονοντες» (Φιλιπ. 2,2) εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι το πηδάλιο της Εκκλησίας αναλαμβάνει δεξιός και άξιος οιακοστρόφος, ο οποίος θα εκπληρώσει τους πόθους της Εκκλησίας και της Πατρίδας μας.

Σήμερα, Μακαριώτατε, καθίστασθε επικεφαλής του πλέον μακροβιότερου, στον τόπο μας, θεσμού. Ενός θεσμού που έχει ταυτιστεί και συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορία και τις περιπέτειες του Κυπριακού Ελληνισμού μέσα στους αιώνες.Καλείστε να συνεχίσετε μια μακρά πορεία βαρυσήμαντης προσφοράς, όπως έπραξαν οι αοίδιμοι προκάτοχοί σας, ο εθνομάρτυρας Κυπριανός, ο Σωφρόνιος, οι Κύριλλοι, ο Λεόντιος, οι Μακάριοι και οι Χρυσόστομοι. Μιας προσφοράς που κινήθηκε σε κύριες και καίριες διαστάσεις, σε καιρούς δυσχείμερους και χαλεπούς.

Μέγιστο και κύριο έργο της Εκκλησίας είναι ο ευαγγελισμός των ανθρώπων. Αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη των καιρών. Η Εκκλησία καλείται να καταθέσει εμπράκτως την Ορθόδοξη μαρτυρία ενώπιον της ελευθερίας των ανθρώπων. Να προσφέρει νόημα ζωής, να διδάξει στον σύγχρονο άνθρωπο την καλλιέργεια του έσωθεν ανθρώπου με προοπτική τη μεταμόρφωσή του και κατά συνέπεια τη μεταμόρφωση της καθ’ όλου κοινωνίας. Να προσφέρει στον άνθρωπο εμπειρίες που να τον βοηθούν να χαίρεται την εμπειρία του άλλου ανθρώπου και εντέλει να τον προετοιμάζει για την πληρότητα της Ανάστασης. Μέσα στο πλαίσιο της προσφοράς καλείται, ακόμα, η Εκκλησία να μαρτυρήσει μέσα από το δικό της πλούσιο φιλανθρωπικό έργο τον Θεό της αγάπης και της φιλανθρωπίας και να εμπνεύσει στους πιστούς την προσφορά, την αυτοθυσία και την αδελφοσύνη.

Η ενότητα της τοπικής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας μας, Μακαριώτατε, εναποτίθεται σήμερα στα δικά σας χέρια. Αναγνωρίζουμε ότι το έργο είναι δύσκολο, διότι, όπως πολύ σοφά αναφέρει ο αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης, «Καματηρν τ ρχειν». Επιφορτίζεστε να διαφυλάξετε την απρόσκοπτη λειτουργία του Συνοδικού Θεσμού. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας, συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες, τιμώντας σας πάντοτε ως πρώτο μεταξύ ημών και πρόεδρο της Ιεράς ημών Συνόδου. Σάς τιμούμε ως το πρόσωπο που ο Θεός επέλεξε και έθεσε στην τιμητική μεν, αλλά, και πολυεύθυνη αυτή θέση, αφού σύμφωνα με το γραφικό «οχ αυτ τις λαμβάνει τν τιμήν, λλ καλούμενος π το Θεο»(Εβρ. 5,40).

Ως προς την ευρύτερη παρουσία της, η μικρή σε αριθμό, αλλά μακρά σε ιστορία Εκκλησία της Κύπρου, έχει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στα διορθόδοξα και διαχριστιανικά ζητήματα. Και πάλι, Μακαριώτατε, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας, εσείς αποτελείτε τον σύνδεσμο της Εκκλησίας Κύπρου μετά των λοιπών Ορθοδόξων Εκκλησιών, αλλά και με τις άλλες Χριστιανικές Ομολογίες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι επί των ημερών σας η Εκκλησία Κύπρου θα συνεχίσει την αγαστή συνεργασία και συμπόρευση με το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Ορθοδοξία. Η Εκκλησία Κύπρου, ως μία από τις αρχαιότερες Εκκλησίες, οφείλει να κομίζει στις άλλες αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες μήνυμα καταλλαγής και πανορθόδοξης ενότητας.

Μακαριώτατε,

Αυτή την εύσημο ημέρα της ενθρονίσεώς σας μάς είναι αδύνατο να λησμονήσουμε το γεγονός ότι είστε ο τρίτος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου που ενθρονίζεστε κάτω από συνθήκες εισβολής και κατοχής της μισής, σχεδόν, ιδιαίτερης πατρίδας μας. Όπως οι δύο προηγούμενοι προκάτοχοί σας, δεν θα μπορέσετε να πάτε να λειτουργήσετε στον τάφο του ιδρυτού της Εκκλησίας μας, ούτε θα μπορέσετε ελεύθερα να επισκεφθείτε όλη την Αρχιεπισκοπική περιφέρεια. Ακόμα, ενδημών στα αρχιεπισκοπικά δώματα, ο ιμάμης από τα κατεχόμενα θα σάς υπενθυμίζει καθημερινά την πικρή πραγματικότητα της κατοχής. Γνωρίζουμε τις ευαισθησίες σας για το εθνικό μας θέμα και την αγωνία σας για την επιβίωση και παραμονή μας στη γη των προγόνων μας. Η μέχρι σήμερα παρουσία και στάση σας στο εθνικό μας θέμα μάς βεβαιοί ότι, και από τη θέση του Προκαθήμενου της τοπικής μας Εκκλησίας, θα αναλώσετε τον εαυτό σας για τα δίκαια του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα στηρίξετε τις ενέργειες των Κυβερνήσεων της Ελλάδος και της Κύπρου για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων αυτού του τόπου, ανεξαρτήτως θρησκείας και γλώσσας, για να ζουν ειρηνικά και να απολαμβάνουν, όπως εσείς τακτικά αναφέρετε, τα δικαιώματα που έχει ο κάθε ευρωπαίος πολίτης.

Ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας, Μακαριώτατε, την εξ ύψους δύναμη στο πολύμοχθο έργο το οποίο επωμίζεσθε. Είθε κατά τον χρόνο της δική σας πρωθιεραρχίας να σημάνουν χαρμόσυνα απ’ άκρη σ’ άκρη της νήσου μας οι καμπάνες για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Loading
© 2011 - 2023 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.