Ιερά Αγρυπνία προς τιμή του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Μενεού
Παναγία Θεοτόκος Τρικώμου
imageimageimageimageimageimageimage

Παναγία Θεοτόκος – Τρικώμου

          Τον Αύγουστο του 2020 εκδόθηκε από το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου στις Κόκκινες – Λάρνακας το βιβλίο «Παναγία Θεοτόκος – Τρικώμου». Eξαίρετη, επιμελημένη και καλαίσθητη κατά πάντα συγγραφή, των βυζαντινολόγων – αρχαιολόγων Χριστόδουλου Χ’Χριστοδούλου και Ανδρέα Φούλια, οι οποίοι κατάγονται και κουβαλούν αγαθές μνήμες και ιστορικές γνώσεις από την ευρύτερη περιοχή των κατεχομένων της επαρχίας Αμμοχώστου.

          Μέσα από τις 130 σελίδες του βιβλίου αυτού, αναδεικνύονται και προβάλλονται όλα τα εκκλησιαστικά μνημεία (ναοί και παρεκκλήσια) και ιερές εικόνες της κατεχόμενης κοινότητας Τρικώμου.

          Προ πάντων δε, περιγράφεται και προβάλλεται η αρχαία εκκλησία της Παναγίας – Τρικώμου (11ος αιώνας) η οποία ήταν και η δεύτερη ενορία της κοινότητας. Για πρώτη φορά επίσης δημοσιεύονται σε πίνακες και σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες οι εξαίρετες τοιχογραφίες (12ος αιώνας) του Ναού αυτού. Αυτές παραχωρήθηκαν το 2015 στους συγγραφείς από τον μακαριστό συντηρητή αρχαιοτήτων Σταύρος Μπαλτογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε το 1965 το Τρίκωμο μετά από πρόσκληση του Τμήματος αρχαιοτήτων, για συντήρηση των ως άνω τοιχογραφιών.

          Το Τρίκωμο είχε και θα έχει ανά τους αιώνες ως σφραγίδα το πανέμορφο φραγκοβυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου. Για πρώτη φορά δημοσιεύεται φωτογραφία του πανομοιότυπου παρεκκλησίου του Αγίου Ιακώβου Αδελφόθεου, το οποίο ανήγειρε η βασίλισσα της Ρουμανίας Μαρία στο βασιλικό παλάτι του Balchik.

          Το βιβλίο αυτό καθίσταται, με το περίφημο αυτό φωτογραφικό υλικό, πηγή έμπνευσης και πρότυπο καθοδήγησης, κυρίως για κάθε καλλιτέχνη και αγιογράφο ο οποίος ενασχολείται σοβαρά, ουσιαστικά και ταπεινά με την εκκλησιαστική βυζαντινή αγιογραφία και τοιχογραφία.

          Πιστεύουμε ότι η συμβολική τιμή του βιβλίου των €10 αποδεικνύει ότι σκοπός της έκδοσης αυτής δεν είναι άλλος παρά μόνον η ανάδειξη, η προβολή και η δημοσίευση του αγνώστου, ξεχασμένου και κρυμμένου εκκλησιαστικού πλούτου της βυζαντινής τέχνης και κληρονομιάς του τόπου μας.

          Επίκεντρο αυτού του πλούτου για την κοινότητα Τρικώμου είναι οι δύο μεγάλες σε μέγεθος, εξαίσιες βυζαντινές εικόνες (Μελετίου Κρητός, 1620μ.Χ.) του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Τρίκωμο, οι οποίες επαναπατρίσθησαν το 2016 από την Ελβετία και τώρα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο του ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ΄, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

          Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην επιτροπή Αγίου Ιακώβου Αδελφοθέου στις Κόκκινες – Λάρνακας, τηλ.: 0035799682743 ή στο email της Ι.Μ. Κιτίου (i.m.kitiou@logosnet.cy.net) οι οποίοι θα αναλάβουν τα σχετικά της αποστολής του βιβλίου.

 

Εκ της επιτροπής

Ι. Ν. Αγ. Ιακώβου Αδελφοθέου

Κόκκινες -  Λάρνακα

logo
location iconΤ.Θ. 40036, Τ.Κ. 6300, Λάρνακα, Κύπροςlocation icon+357 24815032location icon+357 24655588location iconinfo@imkitiou.orglocation iconimkitiou.org
© 2011 - 2023 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.