Ιερά Αγρυπνία προς τιμή του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Μενεού
ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΜΕΡΟΣ Ζ'
ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΜΕΡΟΣ Ζ

Τα μέλλοντα, η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, και η χιλιετής Βασιλεία

Πρέπει να επισημάνουμε πως το θέμα αυτό είναι πολύ περίπλοκο λόγω των διάφορων και πολλές φορές αντιφατικών μεταξύ τους θέσεων. Παρά ταύτα με οδηγό πάντα το βιβλίο του πατρός Σωφρονίου «Η ορθοδοξία και οι μάρτυρες του Ιεχωβά»  θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε τις βασικές θέσεις και τις αναιρέσεις τους.

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε πως οι Ιεχωβάδες διαχωρίζουν χρονικά την Δευτέρα παρουσία του Κυρίου από την κρίση και από την ανάσταση των νεκρών η οποία κατά αυτούς γίνεται σταδιακά. Έτσι φτάνουν να αριθμούν 3 διαφορετικές κρίσεις και 4 διαφορετικές παρουσίες του Χριστού.

Οι κρίσεις:

Κρίση των μελλών της εκκλησίας. Το 1914 γίνεται η αόρατη Δευτέρα παρουσία του Χριστού, ενώ το1918 γίνεται αντιληπτή η επιλογή και η ανάσταση των 144 000 αγίων και τέκνων του Θεού τα οποία απαρτίζουν τα άξια μέλη της εκκλησίας. Αυτή η θέση προκύπτει από την κατά γράμμα παρερμηνεία του χωρίου της Αποκάλυψης 7, 4 -8.
Κρίση των εθνών.  «Καιροί των εθνών»ονομάζονται τα χρόνια που βασίλευε ο διάβολος επί της γης. Η χρονική περίοδος βασιλείας του διαβόλου επί της γης προσδιορίζεται με κάτι γελοίους υπολογισμούς στο διάστημα των χρόνων 606 π.Χ – 1914μ. Χ. Μετά την λήξη του χρονικού αυτού διαστήματος, πιστεύεται ότι ήρθε ο Χριστός για κρίση η οποία διαρκή απεριόριστα.
Τελική κρίση. Αφού ήρθε ο Χριστός, μετά τον καιρό των εθνών, ίδρυσε μία επίγεια χιλιετή βασιλεία. Στο τέλος της χιλιετούς βασιλείας θα κρίνει τον κόσμο τελειωτικά.

Οι παρουσίες:

Πρώτη παρουσία του Χριστού ήταν ενόσω ζούσε στην γη.
Δεύτερη παρουσία έγινε το 1914, εφόσον τελείωσεο «καιρός των εθνών» και είναι αόρατη. Τότε γίνεται η ενθρόνιση του Χριστού στον ουράνιο του θρόνο. Από τότε μέχρι και σήμερα ξεκινά η σύναξη-κρίση των οπαδών της εταιρίας. Επίσηςεγκαινιάζεται η χιλιετής βασιλεία που υπόσχεται πολλές υλιστικές απολαύσεις. Στο διάστημα των 1000 ετών θα γίνει αναμέτρηση του Χριστού με τον διάβολο με αποτέλεσμα ο διάβολος και οι άγγελοι του να δεθούν και να φυλακιστούν στην άββυσο.
Τρίτη παρουσία θα προς το τέλος της χιλιετούςβασιλείας, όπου ο Χριστός θα έρθει ξανά για να παλέψει και πάλι με τον διάβολο και τους οπαδούςτου αφού πρώτα τον ελευθερώσει. Τότε επιτέλους θα έρθει ο τελειωτικός εκμηδενισμός του διαβόλου.
Τέταρτη παρουσία όταν επιτέλους τελειώσει η χιλιετής βασιλεία, και ο διάβολος εκμηδενιστεί δια παντός, θα έρθει και πάλι ο Χριστός για τη τελική κρίση και την απόδοση της αιώνιας ζωής.

Η Χρονική σειρά που κατατάσσουν τα εσχατολογικά αυτά γεγονότα είναι αρκετά μπερδευτική. Το 1914γίνεται η Δευτέρα παρουσία, ακολουθεί για πολλές δεκαετίες η σύναξη των οπαδών – μελλών της εκκλησίας, έπεται η χιλιετής βασιλεία, στην συνέχεια αναμένεται η μάχη με τον διάβολο, και τέλοςπραγματώνεται η τελική κρίση.

Τι ονομάζουν όμως  «χιλιετή βασιλεία»;

Είναι μια χρονική περίοδος 1000 ετών που σκοπό έχειτην αποκατάσταση του παραδείσου εδώ στην γη. Την δημιουργία δηλαδή ενός γήινου και υλιστικού παραδείσου. Η γη δηλαδή καθίσταται αιώνια. Οι απολαύσεις του γήινου αυτού παραδείσου θα είναι υλιστικές. Θα υπάρξουν πολυτελείς κατοικίες,ασφάλεια, τροφή , εκρίζωση των εγκλημάτων κ.α. Οιπροφήτες Αβραάμ, Άβελ, Δανιήλ, Δαβίδ, Μωυσήςείναι αυτοί που θα έρθουν για να ιδρύσουν επίγεια κυβέρνηση. Παράλληλα με αυτά θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση, μέσα από βιβλία του Ιεχωβά και στην τελική κρίση ο άνθρωπος θα κριθεί βάση των νέων αυτών βιβλίων. Επιπλέον κατά την χιλιετή παρουσία πιστεύεται ότι ο διάβολος και άγγελοι του θαφυλακιστούν από τον Χριστό. Ακόμη, θεωρείται πως θα ξεκινήσει μια σταδιακή ανάσταση νεκρών αλλά μόνο των ευσεβών. Στο τέλος της χιλιετούς βασιλείας θα ελευθερωθεί ο διάβολος και θα μαζέψει ξανά οπαδούς. Τότε ο Χριστός θα έρθει ξανά και θα τον αφανίσει ολοκληρωτικά τόσο τον ίδιο όσο και τους οπαδούς του. Πώς προέκυψε όμως η 1000ετής βασιλεία; Προέκυψε από την παρερμηνεία του κεφαλαίου 20 της Αποκάλυψης του Ιωάννου κατά το οποίο άγγελος εξ ουρανού έδεσε τον σατανά για 1000 χρόνια και τον έσυρε στην άβυσσο και έπειταβασίλευσε ο Χριστός με τους ανθρώπους του Θεού.

Χρονολογικές τοποθετήσεις για τον ερχομό της δευτέρας παρουσίας και της χιλιετούς επίγειας Βασιλιάς.

Πολλές και διαφορετικές είναι οι προσπάθειες των μαρτύρων του Ιεχωβά για χρονικό καθορισμό των εσχατολογικών γεγονότων.

Ο Κάρολος Ρώσσελ  μιλά για  έναρξη 1000ετούς βασιλείας το έτος 1872, ενώ την αόρατη Δευτέρα παρουσία του Χριστού την ορίζει το 1874. Μιλά επίσης για τους «καιρούς των εθνών» οι οποίοι ξεκίνησαν το 606 π.Χ.  και λήγουν 1914 μ.Χ. Το 1914 ήρθε και πάλι ο Χριστός ως απεσταλμένος του Γιαχβέ προκειμένου να βασιλεύσει για 1000 χρόνια. Το ίδιο έτος  πραγματοποιείται ο πόλεμος μεταξύ χριστού και Ιησού με την μορφή αρχαγγέλου Μιχαήλ ο οποίος κατέρριψε τον σατανά το 1918. Το 1914 επιπλέον, γίνεται η ανάσταση ενδόξων μελών της οργάνωσης και ορισμένων προφητών τη Π.Δ. Τέλος το 1914 θωρήθηκε ως το τέλος του κόσμου.
Ο Ρόδερφορντ διαπιστώνει πως το 1918 ήρθε ο Χριστός για να επιβλέψει την οργάνωση του «Σκοπιά». Την ίδια χρονιά αναμένεται η ανάσταση των προφητών της Π.Δ. Επίσης σημειώνεται ότι παρά του ότι το 1914 έγινε η Δευτέρα παρουσία,χρειάζεται διαφήμιση για να γνωστοποιηθεί, επειδήπολύ απλά ήταν αόρατη. Το 1925 ορίζεται η νέα χρονολογία για το τέλος του πονηρού κόσμου. Αφού διαψεύδεται εκ νέου ορίζεται το έτος 1931 νέα. Το 1918 λέγεται ότι ο Χριστός ανάστησε τους εκλεκτούς 144 000  και από το 1931 μαζεύει τον υπόλοιπο όχλο δηλαδή όλους εκείνους που θα ακολουθήσουν πιστά τις θέσεις της εταιρείας.
Οι διάδοχοι τους ορίζουν τις δικές τους χρονολογίες για το τέλος του κόσμου. Αυτές είναι αρχικά το 1943. Έπειτα ορίζεται 1975 με αποτέλεσμα να χάσουν πολύ κόσμο από την οργάνωση τους . Από τότε μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σιωπή στο θέμα αυτό προκειμένου να μην έχουν άλλες απώλειες.

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΣΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

logo
location iconΤ.Θ. 40036, Τ.Κ. 6300, Λάρνακα, Κύπροςlocation icon+357 24815032location icon+357 24655588location iconinfo@imkitiou.orglocation iconimkitiou.org
© 2011 - 2023 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.