loading...
Ο Άγιος Παντελεήμων
eikona_viber_2020-07-26_12-27-34.jpg

Ο Άγιος Παντελεήμων

«Πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στην τέχνη της ιατρικής»

Μητροπολίτου Πισιδίας Σωτηρίου Τράμπα

Ο Άγιος Παντελεήμων, είναι ένας από τους πολύ γνωστούς Αγίους για τις θαυματουργικές θεραπείες ασθενών, που έπασχαν ακόμη και από ανίατες ασθένειες. Καταγόταν από την Νικομήδεια της Βιθυνίας, Μικράς Ασίας (σημ. Ιζμίτ Τουρκίας). Στην πόλη αυτή ο ρωμαίος αυτοκράτορας, Διοκλητιανός, είχε εγκαταστήσει την έδρα του και από αυτή διοικούσε το Ανατολικό τμήμα της Αυτοκρατορίας του. Αναρίθμητοι είναι οι χριστιανοί που υπέστησαν φρικτά μαρτύρια στην πόλη αυτή, από αυτόν τον σκληρό διώκτη της Εκκλησίας, τον Διοκλητιανό. Αρκεί να θυμηθούμε ότι την 28η Δεκεμβρίου τιμούμε τους 20.000 Μάρτυρες που κάηκαν τη μέρα εκείνη στην Νικομήδεια.

Η μητέρα του Αγίου Παντελεήμονα Ευβούλη, ήταν χριστιανή· αγία ψυχή. Από ενωρίς φρόντισε να δώσει χριστιανική αγωγή στο παιδί της, του οποίου το αρχικό όνομα ήταν Παντολέων. Όμως, πέθανε ενωρίς. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της την 30ή Μαρτίου.

Ο πατέρας του Αγίου, ονόματι Ευστόργιος, ήταν Συγκλητικός, σύμβουλος του Διοκλητιανού, ειδωλολάτρης. Βλέποντας ο Ευστόργιος την κλίση του γιού του προς την ιατρική, ανέθεσε στον καλύτερο ιατροδιδάσκαλο του τόπου, στον Ευφρόσυνο, ιατρό των Ανακτόρων, να διδάξει στον Παντολέοντα την ιατρική επιστήμη.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, στις οποίες διακρίθηκε μεταξύ των συσπουδαστών του, άρχισε με μεγάλη επιτυχία το έργο του ιατρού. Η υπηρεσία του χριστιανού ιατρού Παντολέοντα είχε δύο χαρακτηριστικά: Το πρώτο: δεν ζητούσε χρήματα από τους ασθενείς, γι’ αυτό και εντάχθηκε αργότερα ως Άγιος στην τάξη των Αγίων Αναργύρων, δηλαδή ιατρών που θεράπευαν χωρίς να ζητούν «ἀργύρια». Και το δεύτερο χαρακτηριστικό· όπου η ιατρική επιστήμη, της εποχής του, αδυνατούσε να θεραπεύσει τον ασθενή και κινδύνευε η ζωή του, ο χριστιανός ιατρός κατέφευγε στον Μεγάλο Ιατρό, τον Ιησού Χριστό, στον οποίον τίποτε δεν είναι αδύνατο. Έτσι, με την προσευχή του γίνονταν πολλά θαύματα, γι’ αυτό και αποκαλείται θαυματουργός.

Όπως ήταν φυσικό, πολλοί που έβλεπαν όλα αυτά τα θαυμαστά να επιτελούνται «ἐν τῷ ὀνόματι ̓Ιησοῦ Χριστοῦ», πίστευαν και βαπτίζονταν χριστιανοί. Αυτό εξόργισε τον αυτοκράτορα· διέταξε να συλλάβουν τον Παντολέοντα και να τον φέρουν μπροστά του. Κατά την ανάκριση ο Παντολέων ομολόγησε με παρρησία την πίστη του στον Ιησού Χριστό, ως τον αληθινό Θεό. Ο αυτοκράτορας παρέδωσε τον Παντολέοντα στους βασανιστές, για να τον αναγκάσουν να αρνηθεί τον Χριστό. Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος, για να περιγράψουμε τα φρικτά μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος. Πολλοί ειδωλολάτρες βλέποντας τη βαθιά πίστη του Μάρτυρα προς τον Χριστό, τον ήρεμο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τα απάνθρωπα βασανιστήρια, και τις θαυμαστές επεμβάσεις του Θεού, για να ενισχύει τον Μάρτυρά Του, πίστευσαν στον Χριστό. Με αποκάλυψη Θεού, κατά τη διάρκεια των μαρτυρίων του, το όνομά του από Παντολέων έγινε Παντελεήμων, για τις πολλές ευεργεσίες του στους ανθρώπους. Στο τέλος, ο Μεγάλος αυτός Μάρτυς του Χριστού παρέδωκε το πνεύμα του στον Θεό με αποκεφαλισμό, την 27η Ιουλίου.

Πολλές είναι οι θεραπείες από βαριές ασθένειες, που έχει επιτελέσει και εξακολουθεί να επιτελεί ο Άγιος Παντελεήμων, με τρόπο θαυματουργικό, όπως βέβαια και οι άλλοι Άγιοι, που έλαβαν από τον Θεό το χάρισμα των ιάσεων. Γι’ αυτό οι πιστοί χριστιανοί, σε ώρες πόνου, και μάλιστα, όταν βλέπουν ότι η ιατρική επιστήμη αδυνατεί να αντιμετωπίσει κάποιες σοβαρές καταστάσεις, καταφεύγουν στον Άγιο Παντελεήμονα, όπως, φυσικά, και σε άλλους Αγίους και ζητούν τις μεσιτείες τους. Όπως, δε, όλοι γνωρίζουμε και σήμερα γίνονται πολλά θαύματα.

Χρειάζεται, όμως, να γνωρίζουμε ότι τα θαύματα επιτελούνται από τον Θεό μέσω των Αγίων Του σε περιπτώσεις, που η αγαθότητά Του κρίνει ότι πρέπει να επέμβει. Ας θυμηθούμε το θαύμα που έκανε ο Κύριος στον παράλυτο που περίμενε να θεραπευθεί από τα νερά της δεξαμενής Βηθεσδά. Εκεί «κείτονταν πολλοί άρρωστοι, τυφλοί, κουτσοί, παράλυτοι που περίμεναν να θεραπευθούν. Όμως ο Κύριος από όλους αυτούς μόνον έναν θεράπευσε, τον επί τριάντα οχτώ χρόνια παράλυτο· αυτόν που προσπάθησε πολλές φορές να μπει πρώτος στα νερά και να θεραπευτεί, αλλά, καθώς δεν είχε κανένα να τον βοηθήσει, δεν τα κατάφερνε. Ο Θεός, συνήθως, επεμβαίνει θαυματουργικά, αφού εμείς έχουμε εξαντλήσει όλες τις ανθρώπινες δυνατότητες. Γι’ αυτό οι χριστιανοί, όταν αντιμετωπίζουμε ασθένειες, όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν παραλείπουμε να καταφύγουμε στον γιατρό και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του. Τίμα ἰατρόν… καί γάρ αὐτὸν ἔκτισε Κύριος» (Σειράχ 38,1), μάς προτρέπει ο λόγος του Θεού. Επίσης, θα πάρουμε τα φάρμακα που ο γιατρός θα μας δώσει· διότι «Κύριος παρήγαγεν ἐκ τῆς γῆς φάρμακα, καί κάθε φρόνιμος ἄνθρωπος δέν θά ἀποστραφεῖ αὐτά» (Σειράχ 38,4), μάς λέγει πάλι η Αγία Γραφή. Σε περίπτωση επιδημίας θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών ιατρών, ώστε κι εμείς να προφυλαχτούμε, αλλά και τους γύρω μας να προφυλάξουμε από θανατηφόρα μικρόβια και ιούς, σαν τον κορωνοϊό, που πρόσφατα πρόσβαλε εκατομμύρια και θανάτωσε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας.[…]

Ώστε αδελφοί μου, τιμούμε τον Άγιον Παντελεήμονα ως Μεγαλομάρτυρα. Να καταφεύγουμε στην ιαματική χάρη του, ιδιαίτερα, όταν αντιμετωπίζουμε ασθένειες και μάλιστα σοβαρές. Να τον παρακαλούμε να φωτίζει τους γιατρούς να κάνουν κάθε φορά τη σωστή διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία· και αφού από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε, με απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κύριό μας «ἑαυτούς καί ἀλλήλους καί πᾶσαν τήν ζωήν ἡμῶν Χριστῷ τῷ Θεῷ παραθώμεθα». Αμήν.

Πηγή: Ιστολόγιο Πεμπτουσίας – Διασκευασμένο.

Άγιος Παντελεήμονας

Loading
© 2011 - 2022 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.
Made by