loading...
Η Σύλληψη της Αγίας Άννης ως προάγγελος των Χριστουγέννων
Φορητή Εικόνα Της συλλήψεως της Αγίας Άννης

Οικονόμου Νικολάου Πάτσαλου

Η Σύλληψη της Αγίας Άννης ως προάγγελος των Χριστουγέννων!

Ενάτη του μηνός Δεκεμβρίου, πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, και εορτάζουμε σήμερα τη σύλληψη της αγίας Άννης, δηλαδή το φαιδρό και χαροποιό γεγονός της κυοφορίας της αγίας Άννας. Οι άγιοι θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα, το ιερώτατο αυτό ζεύγος, που μνημονεύεται στην απόλυση κάθε ακολουθίας, ζούσαν κουβαλώντας το «ὄνειδος τῆς ἀτεκνίας», καθότι την εποχή εκείνη εθεωρείτο μεγάλη ντροπή το να μην αποκτήσει κάποιος παιδί. Ο Άγιος όμως Θεός, η πηγή της ευσπλαχνίας, αντικρύζοντας την οδύνη και το πόνο της Άννας που της προκαλούσε η στειρότητα, και αναγνωρίζοντας την μεγάλη της καρτερία και πίστη, την ανέδειξε ως την πλέον «καρποφόρον» γυναίκα. Η Άννα, που στα εβραϊκά σημαίνει «Χάρις», εκυοφόρησε και «εβλάστησεν» ό,τι πιο χαριτωμένο υπήρξε ποτέ στον κόσμο, την Κεχαριτωμένη Μητέρα του Κυρίου.

Μέσω της σημερινής εορτής ξεδιπλώνεται ξεκάθαρα μπροστά μας το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας του ανθρωπίνου γένους από τη φθορά του θανάτου. Στην Παλαιά Διαθήκη, τη στιγμή της πτώσης των πρωτοπλάστων, ο Θεός αναφέρεται σε μία γυναίκα η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη σωτηρία του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, ο Θεός απευθύνει στο φίδι, δηλαδή προς τον αρχαίκακο διάβολο, τα εξής : «Έχθρα θα βάλω ανάμεσα σ' εσένα και στη γυναίκα, κι ανάμεσα στο σπέρμα σου και στο σπέρμα της. Εκείνος θα σου συντρίψει το κεφάλι κι εσύ θα του πληγώσεις τη φτέρνα» (Γεν. 3. 14-15). Η γυναίκα για την οποία κάνει λόγο είναι η Παναγία η οποία προήλθε εκ των αγίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννα, και η οποία ήταν όπως φαίνεται στο προαιώνιο σχέδιο του Θεού. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αναφέρει ότι ο διάβολος ηττήθηκε πρώτα ενώπιον της Πανάγνου Θεοτόκου και έπειτα το τελειωτικό χτύπημα το έλαβε από τον Χριστό του οποίου μόνον «την πτέρνα» κατάφερε να του πληγώσει.

Με τη σύλληψη, λοιπόν, της αγίας Άννας ξεκινά, εμφανέστατα, να τερματίζεται η στειρότητα της ανθρώπινης φύσεως που χωρίστηκε από τον Θεό διά του θανάτου. Αναγνωρίζουμε, δηλαδή, πως οι άγιοι θεοπάτορες χρησιμοποιήθηκαν κι αυτοί ως ιερά σκεύη από τον Θεό για να φέρουν στον κόσμο εκείνην που θα δάνειζε, αργότερα, ανθρώπινο σώμα στον Υιό και Λόγο Του. Μόνο και μόνο η κυοφορία και ο τοκετός μίας ηλικιωμένης γυναίκας, δηλώνει κάτι θαυμαστό. Ωστόσο, η Παναγία μπορεί να προήλθε μέσω θείας επέμβασης αλλά ταυτόχρονα ήταν απόγονος μίας κανονικής καθ’ όλα συλλήψεως, διά της συνεύρεσης ανδρός και γυναικός κατά τους νόμους της ανθρώπινης πεπτωκυίας φύσης. Γι’ αυτό και η Παναγία ήταν φορέας του προπατορικού αμαρτήματος από το οποίο βέβαια απαλλάχτηκε με τον ιερό Ευαγγελισμό της.

Η θαυμαστή, λοιπόν, τεκνοποιΐα των αγίων θεοπατόρων, δηλώνει πραγματικά ένα μυστήριο του Θεού. Το παράδοξο γεγονός της υπέρβασης των φυσικών νόμων, το να μείνει δηλαδή, έγκυος μία γιαγιά, ήταν όπως μας διαφωτίζουν οι Πατέρες, μία προετοιμασία για το μεγαλύτερο και πιο θαυμαστό γεγονός της σύλληψης του Χριστού από την Παναγία. Η Παναγία, λοιπόν, που ήταν μέσα στο σχέδιο και τη βουλή του Θεού, επειδή θα γινόταν μητέρα του Θεού, προήλθε και η ίδια με θαυμαστό τρόπο.

Η σημερινή, λοιπόν, εορτή της σύλληψης της αγίας Άννης, έρχεται σαν προάγγελος να μας διαμηνύσει και να μας προαναγγείλει το υπερφυές θαύμα που θα εορτάσουμε σε λίγες μέρες. Είναι θα λέγαμε η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα. Όπως ο Κύριος Ιησούς Χριστός φανερώνεται «ἐπὶ τῆς γῆς ταπεινός ἄνθρωπος» ως καρπός της παρθενίας της Θεοτόκου, έτσι κατά αντιστοιχία προηγήθηκε η ύπαρξη της Θεοτόκου ως καρπός της αγίας βιοτής και σωφροσύνης των αγίων Ιωακείμ και Άννης.

Ας αποτελέσει η παρούσα εορτή εφαλτήριο για πνευματική προετοιμασία ενόψει της Μητρόπολης των εορτών, των Χριστουγέννων. Οι αγίες προϋποθέσεις της ζωής των θεοπατόρων μας διδάσκουν την πεμπτουσία της Ορθοδόξου πνευματικότητας. Οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα δεν επιλέγονται τυχαία από τον Θεό ώστε να αποτελέσουν τους Θεοπάτορες της Παναγίας. Ολόκληρη η ζωή τους είναι σμιλευμένη μέσα στα δάκρυα της προσευχής, μέσα στην αντοχή της μεγάλης υπομονής και καρτερίας, μα κυρίως είναι μία αποδοχή του θελήματος του Θεού στη ζωή τους. Ακολουθώντας αυτή την οδό, της πνευματικής εργασίας ας προσπαθήσουμε να προετοιμαστούμε πνευματικά ώστε να γίνουμε και εμείς σκεύη της Χάριτος του σαρκωθέντος Χριστού. Ό άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος κρίνοντας την μεγάλη τυπολατρεία της εποχής του, καλούσε τους ανθρώπους να συλλάβουν και να κυοφορήσουν μέσα τους τον Χριστό πνευματικῷ τῷ τρόπῳ.

Κι εμείς, θα μπορέσουμε να λύσουμε την δική μας πνευματική στειρότητα προσπαθώντας να αναπτύξουμε, τα φετινά Χριστούγεννα, μία οντολογική σχέση με τον Χριστό.

Οι Άγιοι θεοπάτορες είθε να μας μεταδίδουν τις αγίες τους προϋποθέσεις!    

Loading
© 2011 - 2022 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.
Made by