Ιερά Αγρυπνία προς τιμή του Οσίου Πατρός ημών Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στο Μενεού
Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος
ioudas-o-thaddaios.png

Σύντομος Βίος του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου

Οικονόμου Χριστόδουλου Χριστοδούλου

Εφημέριου Ι.Ν. Αγίου Σάββα Λειβαδιών

Ο άγιος Απόστολος Ιούδας ήταν αδελφός του Ιακώβου, του Ιωσήφ και του Σίμωνος, και, όπως εκείνοι, ήταν γιος του Ιωσήφ από τον πρώτο γάμο του (Ματθ. 13, 55) γι’ αυτό αποκαλείται «αδελφός» του Κυρίου.

Βέβαια, δεν έχει καμιά σχέση με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη. Ο Απόστολος Ιούδας έφερε και την προσωνυμία Θαδδαίος ή Λεββαίος. Η ζωή του κοντά στον Χριστό ήταν παρόμοια με των άλλων Αποστόλων. Μετά την Πεντηκοστή, αφού εργάστηκε για λίγο στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μεσοποταμία ανάμεσα σε πολλούς κινδύνους.

Φώτισε τις ψυχές με τον λόγο του και θεράπευε τους ασθενείς με την προσευχή του. Συνέχισε τις περιοδείες του μέχρι την Αρμενία. Μετά που έφθασε στο όρος Αραράτ, απαγχονίστηκε και τοξεύτηκε από τους ειδωλολάτρες, κερδίζοντας το στεφάνι του μαρτυρίου.

Στην Καινή Διαθήκη έχουμε και μια Καθολική Επιστολή του Ιούδα, που είναι σύντομη, αλλά γεμάτη μηνύματα αληθινής ζωής. Στην Επιστολή του αυτή, η οποία πολύ νωρίς συμπεριλήφθηκε μεταξύ των κανονικών βιβλίων της Αγίας Γραφής, ο Απόστολος Ιούδας στιγματίζει τους ψευδοδιδασκάλους και τους αιρετικούς, οι οποίοι παρεισέφρεαν στις συνάξεις των χριστιανών, για να διαδίδουν τις πλανεμένες θέσεις τους.

Γι’ αυτό συμβουλεύει τους χριστιανούς: «Ὑμεῖς δέ, ἀγαπητοί, τῇ ἁγιωτάτῃ ὑμῶν πίστει ἐποικοδομοῦντες ἑαυτούς, ἐν Πνεύματι Ἁγίω, προσευχόμενοι, ἑαυτούς ἐν ἀγάπῃ Θεοῦ τηρήσατε, προσδεχόμενοι τὸ ἔλεος τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, εἰς ζωὴν αἰώνιον» (Ἰούδα 1, 20-21). Δηλαδή, εσείς, όμως, αγαπητοί, αντίθετα με τον διεφθαρμένο κόσμο, να οικοδομείτε τους εαυτούς σας πάνω στο θεμέλιο της αγιωτάτης πίστης σας με την προσευχή, που θα κάνετε με την έμπνευση του αγίου Πνεύματος, φυλάξτε και διατηρήστε τους εαυτούς σας στην αγάπη του Θεού, περιμένοντας με εμπιστοσύνη το έλεος του Χριστού, για να πετύχουμε την αιώνια ζωή.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 19 Ιουνίου. Στον περίβολο της Εκκλησίας του Αγίου Σάββα στα Λειβάδια, ανεγέρθηκε το 2006 Παρεκκλήσιο εις μνήμην του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου, το οποίο είναι και το μοναδικό στην Κύπρο.

ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΟΥΔΑ ΘΑΔΔΑΙΟΥ

logo
location iconΤ.Θ. 40036, Τ.Κ. 6300, Λάρνακα, Κύπροςlocation icon+357 24815032location icon+357 24655588location iconinfo@imkitiou.orglocation iconimkitiou.org
© 2011 - 2023 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.