loading...
Νικόλαος Θησέας
nikolaos-8hseas.jpg

Νικόλαος Θησέας

Πολλοί Κύπριοι, κληρικοί και λαϊκοί, προεστοί ή άνθρωποι από τα φτωχότερα στρώματα της τότε κυπριακής κοινωνίας συμμετείχαν ενεργά, ο καθένας με τον τρόπο του, στην προσπάθεια της επαναστατημένης, τότε, Ελλάδος. Μια μερίδα εξ αυτών των Κυπρίων ήταν άνθρωποι που ζούσαν στο εξωτερικό. Μεγάλη δράση γινόταν στις παροικίες κοντά στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, με τους Κύπριους να συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία του αγώνα είτε μέσω διαλόγων και δημιουργίας συμμαχιών στο εξωτερικό ή μέσω της μυστικής καταστρατολόγησης εθελοντών για την απελευθέρωση από την Οθωμανική τυραννία. Ανάμεσα στις σημαντικότερες κυπριακές μορφές που έδρασαν στο εξωτερικό ήταν ο Νικόλαος Θησέας, μια μορφή που ξεχωρίζει τόσο για την παιδεία όσο και την φιλοπατρία του ανάμεσα στους ήρωες του έπους του 1821.

Ο Νικόλαος Θησέας ήταν γόνος του Οικονόμου παπά – Σάββα, πρώτου εξαδέλφου του αρχιεπισκόπου Κυπριανού, και πιθανόν καταγόταν από τον Στρόβολο. Διατηρούσαν οικογενειακή επιχείρηση, που σχετιζόταν με το εμπόριο και μάλιστα είχαν εμπορικό γραφείο και στη Μασσαλία, στην οποία έδρασε ο Νικόλαος κατά τα χρόνια πριν την επανάσταση. Ο αδερφός του Κυπριανός δραστηριοποιείτο στην Κύπρο, κυρίως, και εργαζόταν και αυτός για την προετοιμασία του αγώνα, όπως και ο αυτάδελφός τους, Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος.

Στη Μασσαλία ο Νικόλαος απέκτησε σημαντική θέση, και ερχόταν σε επαφή με λογίους και σημαντικά πρόσωπα της παροικίας και του εξωτερικού. Σύντομα επέκτεινε τον κύκλο εργασιών του κάνοντας εισαγωγές προϊόντων από νησιά της υπόδουλης Ελλάδας και της Κύπρου βοηθώντας, έτσι, τον υπόδουλο Ελληνισμό. Έγινε μέλος της Φιλικής εταιρείας και με την έναρξη της επανάστασης το γραφείο του μετατράπηκε κέντρο συλλογής εφοδίων, καθώς και σημείο στράτευσης εθελοντών. Ο Νικόλαος πρωτοστάτησε στην εγγραφή πολλών εθελοντών σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας.

Με δικές του δαπάνες συντηρούσε φιλελληνικές επιτροπές για την προώθηση ξένων υπηκόων στις επαναστατιμένες περιοχές, ενώ συμμετείχε και ο ίδιος στους αγώνες  με ήθος και ακεραιότητα και ταυτόχρονα δαπάνησε την τεράστια περιουσία του για την απελευθέρωση των Ελλήνων χωρίς καμιά αμοιβή. Βρέθηκε στην ομάδα του Δημήτριου Υψηλάντη και πολλές φορές βοήθησε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των διαφόρων οπλαρχηγών.

Την 6η Δεκεμβρίου 1821 υπογράφτηκε η πρώτη διακήρυξη συμμετοχής των Κυπρίων στον αγώνα της απελευθέρωσης με κεντρικά πρόσωπα 10 διασωθέντες Κυπρίους από τα γεγονότα της 9ης Ιουλίου. Ανάμεσα στα τόσα που εγγράφηκαν, αναφέρθηκε ο Νικόλαος Θησέας ως υπεύθυνος για την προετοιμασία στρατιωτικής δύναμης κατά των εχθρών. Μετά από αυτό κατήλθε στην Ελλάδα όπου αφιερώθηκε με σθένος στον αγώνα, ενώ μετά τη λήξη του αγώνα επέστρεψε στην Κύπρο και πρωτοστάτησε σε κίνημα του 1833 εναντίον των φορολογικών καταπιέσεων των τοπικών Αρχών.

Το 1854 ο Νικόλαος Θησέας άφησε την τελευταία του πνοή και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κόρες του σε μια γραπτή επιστολή «ἀπέθανεν ἐπὶ ψάθης καὶ ὑπὸ πείνης κατατρυχόμενος». Έτσι ανάλωσε τη ζωή του ο Νικόλαος Θησέας, με το όραμα να δεί ελεύθερο τον τόπο του και τον απανταχού Ελληνισμό, παραδίδοντας τελείως τον εαυτό του στη διακονία για την ελευθερία.

Πηγή: «Κύπρος και 1821», Κέντρο Μελετών Ιεράς Μητρόπολης Κύπρου, Λευκωσία 2012, σελ 261-275.

Νικόλαος Θησέας

Loading
© 2011 - 2022 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΙΤΙΟΥ.
Made by